ARTSEN SLAAN ALARM: LAAT VAPEN NIET ONBESPROKEN

Deel en help mee onze tieners te beschermen

Artsen slaan alarm over extreem verslavende vape

De vape (e-sigaret) lijkt onschuldig, maar is dat zeker niet
Vapen wordt door de industrie gepresenteerd als een minder schadelijk alternatief voor roken, maar niets is minder waar. De vape is enorm verslavend; één e-sigaret (vape) bevat vaak meer nicotine dan een heel pakje sigaretten. Daar komt bij dat nicotine de hersenontwikkeling bij tieners verstoort, met een verhoogd risico op blijvende schade en mentale problemen als gevolg.

Het is bekend dat tieners worden beïnvloed door de tabaksindustrie. Maar, uit internationaal onderzoek weten we ook dat Nederlandse jongeren een bovengemiddeld sterke band hebben met hun ouders. Daarom roepen wij ouders op om met ons samen te werken en het gesprek met hun kind over vapen aan te gaan. Ouders hebben immers, net als artsen, maar één doel en dat is kinderen beschermen en gezond houden. Dit in tegenstelling tot de tabaksindustrie, die de vape bewust zo verslavend en aantrekkelijk mogelijk maakt, ten koste van de gezondheid van onze kinderen. Daarom slaan we alarm met én voor ouders.

Op deze website vind je meer informatie over vapen, tips voor het gesprek over vapen en de mogelijkheid om via het burgerinitiatief nicotinee.nl samen de strijd aan te gaan tegen de dodelijke tabaksindustrie.

ESTHER CROES

Tabaksexpert - Trimbos Instituut

WANDA DE KANTER

Longarts

NOOR RIKKERS

Kinderlongarts

MAURITS VAN DER VEEN

Cardioloog

Informatie over vapen

De vape is extreem verslavend gemaakt en kan zelfs meer nicotine bevatten dan een heel pakje sigaretten.

 

Nicotine verstoort de hersenontwikkeling bij jongeren, dit is onherstelbaar.

 

Nicotine vergroot de kans op mentale en psychische problemen zoals angststoornissen, depressies en leerproblemen.

 

Kinderen die vapen lijken sneller in de verleiding te komen om tabaksigaretten te gaan roken.

 

Eén keer proberen is al schadelijk, er bestaat geen onschuldig experimenteren met nicotine.

 

De tabaksindustrie richt zich expres op de jeugd (smaak, kleur, influencers).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips voor het gesprek over vapen (van tieners)

Sem, 15 jaar: “Als hij naar me luistert en als we samen gewoon een gesprek kunnen hebben, dan bereikt hij veel meer dan met zijn meester-preken.”

Ouders, je hebt meer invloed dan je denkt
Hoe ga je het gesprek aan met je tiener? Hoe zorg je ervoor dat jouw goedbedoelde advies niet het ene oor in en het andere oor uitgaat? Allereerst is het goed te weten dat uit internationaal onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen veel steun ervaren van hun ouders. Wij staan wereldwijd zelfs op nummer 1 als het gaat over ‘goed kunnen praten met vader’. (ook de moeders scoren hoog hoor). Dus, ook al heb je als ouders vaak het idee dat tieners niets van je aannemen, in de werkelijkheid blijkt dat reuze mee te vallen. Dus ga het gesprek met je tiener aan en houd rekening met de volgende do’s en don’ts (en herkenbare uitspraken) die vanuit de tieners zelf komen.

“Gooi geen haat”
Ga het gesprek met je tiener liefdevol aan. Laat merken dat je over vapen wil praten omdat je van je kind houdt en hem/haar/het een gelukkig en gezond leven gunt. Blijf rustig en word niet boos. Althans, niet op je tiener. Wat wel kan helpen, is als je je boosheid en onmacht deelt over het feit dat er een tabaksindustrie is, die jouw kind willens en wetens verleidt en verslaafd maakt. Terwijl jij er juist alles aan wil doen om hem/haar/het te beschermen.

“Wat krijg ik ervoor?”
Je moet van goeden huize komen om een tiener te boeien. Dus, kies of creëer een goed moment voor een gesprek. Belangrijk daarbij is dat je tiener er ook voordelen uit kan halen. Denk aan een autorit naar een sportwedstrijd of feestje. Schotel een lekkere lunch voor (lekker eten doet wonderen!) of maak de bedtijd een beetje later voor een goed gesprek met je tiener voor het slapengaan.

“Alsof jij nooit jong bent geweest”
Voer een open gesprek en laat merken dat je zelf ook jong bent geweest. Vertel (kort, want de spanningsboog is laag) hoe jij als tiener was, hoe je groepsdruk ervaarde en stel daarna ook vooral open en oprecht geïnteresseerde vragen aan je kind.

“Wees duidelijk”
Wees heel duidelijk in jouw advies of wens en gebruik de feiten (zonder oordeel naar je kind). Bijvoorbeeld: “ik hou van je en ik wil dat je gezond en gelukkig bent en daarom wil ik niet dat je gaat vapen. De vape lijkt misschien onschuldig, maar is door de tabaksindustrie boordevol extreem verslavende nicotine en andere schadelijke stoffen gestopt. Het is enorm slecht voor je gezondheid en je hersenontwikkeling. Ik vind het ongelofelijk dat dit product überhaupt gemaakt en verkocht mag worden. Daar wil ik jou en je vrienden heel graag tegen beschermen.”

Onderneem samen actie
Ga aan de kant van je kind staan en vind een manier om samen meer te leren over vapen en actie te ondernemen tegen de tabaksindustrie. Bekijk samen deze video en deze website en kijk ook eens op doeitabaksindustrie.nl. Ben je er samen van overtuigd dat het bizar is dat de tabaksindustrie kinderen ongestraft verslaafd mag maken aan nicotine? Onderteken dan samen het initiatief nicotinee.nl.

Sem

Pleun

Jerimiah

Lola

Wat kan ik nog meer doen?

1. Deel de film via sociale media

Help andere ouders ook het gesprek aan te gaan

2. Steun burgerinitiatief Nicotinee:

Teken het burgerinitiatief voor een nicotinevrije generatie en voor betere handhaving  www.nicotinee.nl

3. Voor ouders:

Je hebt als ouder waardevolle invloed. Hoe? Lees meer hierover op www.helderopvoeden.nl

4. Voor jongeren:

Kijk ook even op jongvolwassenen.ikstopnu.nl en doeitabaksindustrie.nl

5. Voor scholen:

De smokefreechallenge.nl waarbij de klas een half jaar niet begint met roken, vapen en snus gebruiken.
Via Helder op School – Trimbos-instituut en Vapen-jouw keuze? vind je meer informatie over voorlichting op school.

5. Voor (zorg) professionals:

Ga ook het gesprek aan over vapen en roken in de spreekkamer: Trimbos – RookStopZorg

6. Feiten en cijfers:

Nieuwsbericht: https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/vapen-en-roken-jongeren-doen-het-allebei
Jongerenmonitor factsheet: Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproducten – Trimbos-instituut
Factsheet elektronische sigaretten (vapes): Elektronische sigaretten (vapes) – Trimbos-instituut

Deel deze campagne op socials!

Mede mogelijk gemaakt door: